Noen ord om Hanne

Jeg vokst opp i Sigdal. Som liten plukket jeg blomster i grøftekantene hjemme, og alle rundt meg fikk bukett på bukett. Jeg har vært i Luftforsvaret i Trondheim og Honningsvåg som korporal NK, og jeg er utdannet blomsterdekoratør. Jeg var godt etablert på hjemstedet og drev blomsterbutikk i Vikersund, da far kjøpte Veikåker Gård av mer eller mindre idealistiske grunner. Han hadde aldri noen intensjon om å flytte dit, men hadde alltid drømt om å kjøpe en gård. Ifølge faren, var Veikåker den vakreste gården på jord. Han kjente godt til både gården og eieren og var derfor ikke i tvil om at han gjorde det riktige da han slo til da gården ble lagt ut for salg. Siden da har det ene tatt det andre. Jeg var den eneste av tre søsken som var interessert i å flytte til gården, som nå har vært hjemstedet mitt siden 2002. Da hadde far allerede lagt ned masse arbeid med jorda og etablert kulturbeite. Sammen gikk vi i gang med den nøysomme prosessen med å sette i stand bygningsmassen til opprinnelig stand. Resultatet er som dere ser helt unikt og enestående vakkert.

Hva i alle dager som fikk Hanne til å gå fra blomster til gårdsdrift, og hvordan hun har lært seg faget?

«Jeg elsker dyr, det er nok hovedgrunnen. Ellers har jeg alltid hatt stor arbeidskapasitet og ikke vært redd for å ta i et tak. Når det gjelder selve gårdsdriften, så har det vært mye «learning by doing». Og så er jeg jo heldig som har to foreldre som gledelig kaster seg i bilen for å ta i et tak», forteller Hanne. Selv med mitt begrensede kjennskap til gårdsdrift, skjønner jeg jo raskt at dette ikke er noe ni til fire jobb. I tillegg til å stelle alle dyra på gården og drive gårdsbutikken, samarbeider Hanne med to andre produsenter av økologiske egg. Det vil si at hun plukker, vasker og pakker ca. 22.000 egg for hånd i måneden. Og om ikke dette skulle være nok, driver hun i kompaniskap med to andre Veikåker Landhandleri AS, et vinagentur som importerer kvalitetsvin fra Italia, Tyskland og Frankrike.
Hanne Høne Veikåker er sjefshøna på Veikåker Gård.
På gården har vi 800 økologiske høner som koser seg ute på tunet. På sommeren bor det en gjeng lykkelige skogsgriser oppi skaugen, alltid med krøll på halen! Gården huser også vakre store hester, Høylandsfe, hunder, katter og 3 mus…

 «Går det den veien høna sparker er det bare å snu høna»

Hanne Høne

hanne

Vi ses på Veikåker!